#HackingPolitics hakaton – Otvoreni podaci i politika

#HackingPolitics hakaton – Otvoreni podaci i politika

Svako malo, širom planete, ali i u Srbiji, organizuju se hakatoni sa temama iz najrazličitijih oblasti. Kako bi moglo da izgleda “hakovanje politike”?

U okviru Nedelje parlamentarizma, jednonedeljnog programa koji slavi parlamentarnu demokratiju i političku particiju građana, učestovali smo u organizovanju prvog “političkog hakatona” u Srbiji, zamišljenog kao susret političkih aktivista, nevladinog sektora, novinara i IT zajednice, s ciljem kreiranja digitalnih rešenja koja će politiku u Srbiji učiniti transparentnijom, političke procese otvorenijim i povećati nivo učešća građana u procesu donošenja odluka i kreiranju javnih politika, oslanjajući se na potencijal informacionih tehnologija.

Učesnici prvog #HackingPolitics hakatona koristili su otvorene podatke kojima su imali pristup, a na raspologanju su imali i podakte koje je u svom radu i kroz svoje projekte pripremila CRTA.

Šta je napravljeno?

O pobedniku hakatona odlucivao je Žiri u sastavu Svetlana Jovanović (Fakultet organizacionih nauka), Đorđe Krivokapić (SHARE Fondacija), Veran Matić (B92 Fondacija), Kosta Andrić (ICT Hub) i Raša Nedeljkov (CRTA) imao je težak zadatak, po vlastitom priznanju, da odluči koja je pobednička aplikacija. Kriterijumi su bili – inovativnost (20%), realizacija (40%) i primenljivost (40%).

Pobedu je odneo izuzetno predan tim sa Fakulteta organizacionih nauka koji je napravio web aplikaciju za pronalaženje i lakše direktno kontaktiranje političkih predstavnika u skupštiniMojPoslanik. Ideja je da kada imate neki problem ili razlog i ne znate ko bi vam od poslanika mogao pomoći u skupštini na njegovom rešavanju – da tog poslanika/poslanicu možete lako da pronađete i kontaktirate – direktno. Web aplikacija koristi tehnike mašinskog učenja kako bi vas povezala sa političkim predstavnikom zainteresovanim za temu koja vas interesuje.

Drugo mesto je pripalo aplikaciji SamoPitajchatbotu koji omogućava korisniku da jednostavnom komunikacijom preko Facebook Messenger-a prati teme u parlamentu, upoređuje i prati političare, ili sprovodi jednostavne ankete. Postoji i mogućnost praćenja određenih ključnih reči, tako da vam bot šalje notifikacije ukoliko neko u skupštinskim raspravama pomene reč ili sintagmu koju ste mu zadali da prati. Bot šalje instant odgovore na bilo koje upite.

Treće mesto osvojio je tim BizDistrikt koji je uvideo postoji nedostatak informacija koje bi umnogome pomogle biznis razvoj – za početak opština u Beogradu, a kasnije i raznih drugih lokalnih samouprava. Ovo rešenje namenjeno je prvenstveno preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima pa na jedno mesto stavlja sve informacije bitne za njihovo poslovanje. Jednostavan interfejs i lako dostupan niz podataka (od stope poreza do cene poslovnog prostora) su ovu aplikaciju uvrstile u prva 3 projekta sa ovog hakatona.

Ostali timovi?

Striparlament – web aplikacija koja parlamentarne govore približava mlađoj ciljnoj publici tako što ih postavlja u formu stripa. MPscanner – platforma za pretragu poslanika po više kriterijuma, koja integriše lokaciju, Istinomer rejting, YouTube klipove kao i press clipping vezan za svakog poslanika. Sve informacije su na jednom mestu. Objavi! – mobilna aplikacija za anonimno objavljivanje medijskog sadržaja koji moraju imati bar dva validirana izvora. E-Komšijacommunity-based online konverzacije o javnim institucijama koje omogućavaju da saznate o različitim institucijama iz prve ruke, odnosno u razgovoru sa ljudima koji su već imali iskustva sa njima.

Ostavite komentar