Open Data Transformation Workshop – naučite da “otvarate” podatke!

Open Data Transformation Workshop – naučite da “otvarate” podatke!

Od 26. do 28. maja Fondacija Fridrih Nauman po prvi put organizuje regionalni festival pametnih gradova u Beogradu. Pridružujemo se festivalu organizovanjem praktične radionice – Open Data Transformation na kojoj će učesnici moći da nauče da “otvaraju podatke”.

O otvorenim podacima se sve više priča, i sve više će se pričati – i u Srbiji. Radionica koju smo pripremili na najpraktičniji način ilustruje tehničke aspekte i moć otvorenih podataka i predstavlja jedinstvenu priliku da kroz konkretan rad saznate zašto su otvoreni podaci važni.

Nisu svi podaci koje možemo da pronađemo na internetu – otvoreni. U čemu je razlika između otvorenih i ostalih podataka? Šta bi bio “proces otvaranja podataka” i šta je to “čišćenje podataka”? Zašto je dokumentacija važna i kako se pravi? Šta su to metapodaci, i zašto su važni za podatke u otvorenom formatu? Ukoliko niste programer, tehnički aspekt priče o (otvorenim) podacima vam verovatno nije najjasniji. Radionica koju organizujemo je prilika da na zabavan način prevaziđete tehničke barijere.

O svemu ovome i o nekim praktičnim trikovima i alatima moći ćete da naučite od programera koji radi sa otvorenim podacima već godinama. Instruktor na radionici biće Mihajlo Anđelić, programer u organizaciji CRTA. Mihajlo je programer, aktivista, zaljubljenik u open-source filozofiju i tehnologije i pasionirani igrač drevne kineske igre Go.

Nakon uvodne demonstracije, zainteresovani učesnici će uz asistenciju instruktora sami pristupi radu sa podacima. S obzirom da je u pitanju festival pametnih gradova, fokus stavljamo na Beograd i radićemo sa podacima koji se odnose na glavni grad Srbije.

Radionica je namenjena svima onima koji da zakorače dublje u svet otvorenih podataka i kojima bi otvoreni podaci mogli da budu od pomoći u radu – novinarima, aktivistima, istraživačima i preduzetnicima.

Broj učesnika je ograničen na 20. Za prijavljivanje i učestvovanje potrebno je popuniti prijavnu formu na sledećem linku. Radionica se odžava 26. maja u 14 časova u hotelu Radison Blu, u Beogradu. Svi prijavljeni će na mejl blagovremeno dobiti uputstva i materijale za rad.

Vidimo se!

Ostavite komentar